Skip to content

16 Ciekawostek o Australijskim Koala | Gdzie występują, co jedzą, ile śpią?

 16 Ciekawostek o Australijskim Koala |Gdzie występują, co jedzą, ile śpią?

 

  1. Kole żyją we wschodnich, wysokich  lasach eukaliptusowych, niskich lasach  w kontynentalnej części wschodniej Australii, oraz na niektórych wyspach u wybrzeży południowych i wschodnich.
  2. Queensland, NSW, Victoria i Australia Południowa są jedynymi stanami, w których koale występują naturalnie na wolności.
  3. Kola to nie miś czy niedźwiedź, pomimo iż wszyscy tak na niego wołają. Kola to torbacze i podobnie jak u kangurów (14 Ciekawostek o Kangurach + Czy są niebezpieczne?), ich młode rodzą się niedojrzałe i rozwijają dalej w torbie mamy. IMG_1935
  4. Utrata siedlisk z powodu pożarów i choroby eukaliptusa, stanowi największe zagrożenie dla koala. Pozytywny jest jednak fakt, że koala w niewoli żyją dłużej, dlatego powstają sanktuaria gdzie wolontariusze zajmują się zagrożonym gatunkiem. Gdzie na pewno spotkasz misia koala w Australii? 
  5. Każdy dom koali składa się z kilku drzew. Ilość drzew zależy od wieku, płci, i pozycji społecznej. Koala zazwyczaj nie odwiedzają domowych drzew innych koali, z wyjątkiem okresu lęgowego.
  6. Dojrzały samiec na środku jego białej klatki piersiowej ma ciemniejszy ośrodek zapachowy, który produkuje lepką substancję, znacząc w ten sposób drzewa należące do je jego terytorium.
  7. Koala mają bardzo ostre pazury i potrafią doskonale chwytać gałęzie drzew, skacząc z jednego na drugie i wspinając się w poszukiwaniu liści eukaliptusa, które są ich jedynym pożywieniem. 
  8. W Australii występuje ponad 700 gatunków eukaliptusa, ale koala są bardzo wybredne i żywią się tylko kilkoma z nich.
  9. Kola potrafi zjeść od 0,5 do 1 kilograma liści eukaliptusa dziennie!
  10. Resztę czasu przesypiają – około 18 do 20 godzin dziennie, gdyż strawienie wszystkiego co zjadły pochłania sporo energii.IMG_1936.JPG
  11. Koala mierzą zazwyczaj od 60 do 85 cm długości, a ich waga dochodzi do 14 kilogramów.
  12. Plotka głosi, że koala nie potrzebują pić wody i dlatego w języku Aborygenów koala można tłumaczyć na “no drink”. Jest to tylko częściowa prawda. Kole zwykle nie muszą pić, bowiem całe zapotrzebowanie na wodę otrzymują z liści. Robią to jedynie w  czasie suszy (czy pożarów), kiedy liście nie są odpowiednio wilgotne, lub kiedy brakuje pożywienia. 
  13. Koala komunikują się ze sobą wydając szereg różnych dźwięków. Pozornie delikatne zwierze potrafi głośno ryczeć podczas bekania, wydaje też dźwięki podobne do głośnego chrapania.
  14. Samice, młodsze a szczególnie te hodowlane wydają potomstwo na świat raz w roku. Starsze raz na 2, 3 lata.
  15. Młode pozostają w torbie matki przez okres 6-7 miesięcy, żywiąc sie głównie mlekiem. Zanim młody koala zacznie spożywać toksyczne liście eukaliptusa, matka karmi go wyspecjalizowaną formą własnych odchodów – “papą”, która jest miękka i rzadka i pozwala na wprowadzenie do układu trawiennego specjalnych drobnoustrojów niezbędnych do strawienia liści.
  16. Koala płci żeńskiej osiągają dojrzałość w wieku 2 lat, męskiej w wieku 3-4 lat. W tym czasie muszą założyć rodzinę i znaleść swoje miejsce do zamieszkania, albo w nowym domu albo w nowym obszarze lasu niezamieszkałym przez inne osobniki, dlatego koala potrzebują dość dużych obszarów do życia.

Źródło: 1

3 thoughts on “16 Ciekawostek o Australijskim Koala | Gdzie występują, co jedzą, ile śpią? Leave a comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: